Koronavirus uhkaa erityisesti pakolaisleireillä – EnviroVet mukana työssä

Pakolaisleirien ihmiset ovat jo valmiiksi heikossa asemassa. Koronaviruksella voi olla tuhoisat seuraukset, koska hygienia ja terveydenhuolto ovat puutteelliset. Myös koulujen sulkeminen tuottaa ongelmia

Koronavirusta on todettu tähän mennessä 159:ssä maassa. Kehittyvissä maissa tilanne ei ole vielä räjähtänyt käsiin, mutta avustusjärjestöt ovat jo valmiiksi huolissaan etenkin pakolaisleirien tilanteesta. Tartunnat leviävät leireillä helposti ahtauden, heikkojen terveyspalveluiden ja puhtaan veden puutteen vuoksi.

Virusta on jo tavattu esimerkiksi Keniassa, jossa elää noin 490 000 rekisteröityä pakolaista. Tapauksia ei ole vielä todettu leireillä tai pakolaisasutusalueilla, mutta riski on suuri. Esimerkiksi maan luoteisosissa sijaitsevilla Kakuman ja Kalobeyin pakolaisasutusalueilla elää noin 194 000 ihmistä.

”Leireillä on ahdasta. Pelkästään Kalobeyissä elää yli 100 000 ihmistä, ja hiljattain Kakumasta tuotiin ihmisiä lisää. Koronan leviämisen mahdollisuus on suuri”, kertoo Kirkon Ulkomaanavun (KUA) Kenian maajohtaja John Bongei. Kalobeyiin on paennut ihmisiä etenkin Etelä-Sudanista ja Afrikan suurten järvien alueelta. KUA on ylläpitänyt alueella viittä alakoulua ja kahta esikoulua, joissa on käynyt yli 20 000 lasta.

Koulujen sulkemisen seurauksena myös pakolaisalueiden koulut on suljettu. Se vähentää viruksen leviämismahdollisuuksia mutta voi luoda uusia riskejä pakolaislapsille, jotka tarvitsevat koulua myös pysyäkseen turvassa ja toipuakseen vaikeista kokemuksista.

”Lasten joutuminen koulutuksen ulkopuolelle voi johtaa esimerkiksi lapsityövoiman lisääntymiseen tai etenkin tyttöjen hyväksikäyttöön. Lapset jäävät nyt myös ilman kouluruokaa”, Bongei kertoo.

Ongelmat laajenevat

Lääkärit ilman rajoja -järjestö on varoittanut, että se on huolissaan välttämättömien tarvikkeiden, kuten hengityssuojainten, näytepuikkojen, käsineiden ja koronan diagnosoinnissa tarvittavien kemiallisten aineiden saatavuudesta. Myös esimerkiksi avustustyöntekijöiden siirtäminen maasta toiseen on vaikeaa matkustuskieltojen vuoksi.

Pelastakaa Lapset puolestaan varoittaa, että esimerkiksi maailman suurimmalla pakolaisasutusalueella Bangladeshin Cox’s Bazarissa ei ole lainkaan koronan testausjärjestelmää. Tapauksia ei ole vielä todettu.

EnviroVet on mukana tässä tärkeässä työssä. Lahjoituksen avulla

  • järjestetään hygieniakoulutusta oppilaille, opettajille ja hyvinvointikomiteoille
  • lisätään kouluihin käsienpesupisteitä ja hankitaan käsidesiä, saippuaa ja desinfiointiaineita
  • painetaan koronavirukseen liittyviä infolehtisiä eri kielillä ja tiedotetaan radion kautta hygienian tärkeydestä